Program Hakkında

Sivil Toplum Diyaloğu Programı Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakerelerinin temelini oluşturan Müzakere Çerçeve Belgesi ile ‘Sivil Toplum Diyaloğu’, Kopenhag siyasi kriterleri ve AB müktesebatı temelinde yürütülen müzakere sürecinin çok önemli bir parçası olarak kabul edildi. Sivil Toplum Diyaloğu, Türkiye ile AB arasında var olan önyargıları ve şüpheleri ortadan kaldırarak, sosyal ve kültürel diyaloğun güçlendirilmesi ve Türkiye’nin Avrupa’ya toplumsal entegrasyonunun sağlanması yolunda önemli bir adım olarak öne çıktı.

Avrupa Komisyonu, 2005 yılında yayımladığı “AB ve Aday Ülkeler Arasında Sivil Toplum Diyaloğu” Tebliği ile üye ve aday ülke toplumları arasında AB kurumlarının da dâhil olacağı, güçlü, derin ve sürekli bir diyaloğu destekleyeceğini belirtti. Bu stratejiyle AB; vatandaşlarını, aday ülkelerin farklı kültürleri, siyasi ve ekonomik sistemleriyle tanıştırarak, karşılıklı anlayış ve bilgi alışverişinin sağlanmasını, böylelikle yeni üyeliklerle ortaya çıkabilecek fırsat ve zorluklar hakkında toplumların daha önceden bilgi sahibi olmalarını hedefliyor. AB’nin mali desteği ile uygulanan Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu Programı, Avrupa Birliği Başkanlığı (o tarihlerde Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) tarafından 2006 yılında, Türkiye ve AB üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarını (STK’lar) ortak bir konu etrafında bir araya getirecek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmaları ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayacak bir platform olarak tasarlandı. 10 yılı aşkın süredir yürütülmekte olan programın ilk uygulamasına 2008 yılında başlandı.

BEŞİNCİ DÖNEM (2019-2020)

IPA’nın 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci döneminde hayata geçirilen Türkiye ve AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu V (CSD-V) kapsamında Türkiye’den ve AB üyesi/AB’ye aday ülkelerden STK’ların ortaklaşa uygulayacakları 40 diyalog projesine toplam 7 milyon avro destek sağlandı. Hibe alan projeler diyalog geliştirme ve iş birliği temalarına odaklanmakla birlikte engelliler, yaşlılar, mülteciler gibi dezavantajlı gruplara yönelik sosyal konularda da çalışmalar yapıyor. Projeler toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim, sağlık, tarım, gıda ve çevre gibi alanlarda uygulanıyor. Projelerin koordinatör faydalanıcılarının 32’si Türkiye’den, 7’si AB üyesi ülkelerden ve 1’i aday ülke statüsünde bulunan Bosna Hersek’ten. (4’ü İtalya, 2’si Yunanistan, 1’i Polonya ve 1’i Bosna-Hersek). Hibe programı kapsamındaki projelerde koordinatör faydalanıcı veya eş-faydalanıcı olmak üzere aşağıdaki ülkelerden STK’lar katılıyor.

DÖRDÜNCÜ DÖNEM (2015-2017)

Sivil Toplum Diyaloğu programının dördüncü ayağını oluşturan bu dönemde, çevre; enerji; tüketicinin ve sağlığın korunması; adalet, özgürlük ve güvenlik; iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi; bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu; işletme ve sanayi politikası; tarım ve balıkçılık ile eğitim başlıklarından oluşan toplam dokuz politika alanında 80 ortaklık projesine yaklaşık 11 milyon avro hibe desteği sağlandı.

Dördüncü Dönem Hibe Projeleri Çalışmalar ve Kazanımlar Kitabı (PDF, 6MB)

ÜÇÜNCÜ DÖNEM (2014-2016)

Programın üçüncü dönemi, medya ve siyasi kriterler alanında çalışan Türkiye ve AB’den sivil toplum kuruluşlarının ortaklık projelerine sahne oldu. Avrupa Birliği, değerleri ve AB üyeliğinin ülkemize ve Birliğe kazandıracakları konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesinde etkin rol oynayacak medya kuruluşları tarafından geliştirilen 16 diyalog projesine, 2.1 milyon avro hibe desteği sağlandı.  AB’ye üyelik sürecinde hayata geçirilen reformlar ve sonuçlarının daha iyi anlaşılması ve bu reformların sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilmesini desteklemek üzere, insan hakları; ayrımcılıkla mücadele ve demokrasi ile hukukun üstünlüğü öncelik alanlarında geliştirilen 39 ortaklık projesine yaklaşık 4.9 milyon avro hibe sağlandı. 

(Üçüncü dönem projelerini ve hikayelerini okumak için buraya tıklayınız)

Diyaloğun üçüncü döneminde ayrıca Türkiye-AB ilişkilerinde toplumların birbirine yönelik algılarının iyileştirilmesi ve karşılıklı anlayışın artırılmasında etkin rol oynayan aktörleri bir araya getiren bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Program kapsamında; medya, sivil toplum kuruluşları ve katılım sürecinin birincil aktörleri olan kamu kurumları arasında sağlam bir iletişim ağı kurulmasına destek olmak için 6 ilde  “Diyalog Seminerleri” düzenlendi. Daha detaylı bilgi için http://siviltoplumdiyalogu.org/diyalog-seminerleri/

İKİNCİ DÖNEM (2010-2012)

Kültür-Sanat ve Tarım-Balıkçılık temalarında uygulanan programın ikinci ayağında, 42 ortaklık projesine 5 milyon avronun üzerinde destek sağlanırken, farklı temalarda geliştirilen küçük ölçekli etkinliklere de 300 bin Avroya yakın kaynak aktarıldı. Kurulan 154 ortaklık, AB ve Türkiye arasında sivil toplum diyaloğunu daha da güçlendirdi.

(İkinci dönem projelerini ve hikayelerini okumak için buraya tıklayınız)

BİRİNCİ DÖNEM (2008-2009)

Belediyeler, meslek örgütleri, üniversiteler ve gençlik örgütleri gibi AB ile Türkiye arasındaki diyalogda önemli etkiye sahip aktörlerin, Avrupalı ortaklarıyla birlikte geliştirdiği 119 projeye toplam 19,3 milyon avro destek sağlandı. Bu süreçte Türkiye’den ve 21 üye ülkeden 238 sivil toplum ortaklığı kuruldu.

(Birinci dönem projelerini ve hikayelerini okumak için buraya tıklayınız)